onsdag 4 mars 2015

Paleo kaffedrink

Yum! Jag som inte dricker kaffe men jag kände att jag behövde nåt uppiggande.



  • Smält kokosolja
  • Mixa ägget och kokosoljan med stavmixer i en mixerkanna
  • Häll på kaffet och mixa igen, ju mer du mixar ju mer skum
  • Häll upp i kopp och låt dig förföras

 
Du kan också smaksätta kaffet med lite kanel, kardemumma eller raw cacao. Antingen mixar du med smaksättningen när du gör drinken eller så pudrar du bara lite över på slutet.


Jag hade även i lite sånhär 

Och lite kokossocker. Inte så supernyttigt men gott :)


Vad är paleo?

Paleo innebär att sträva efter att äta liknande föda som våra förfäder åt. Den Paleolitiska perioden började för 2.6 miljoner år sedan, när den första mänskliga förfadern uppstod och slutade när jordbrukssamhället började utvecklas för lite drygt 10,000 år sedan. Tills dess åt man vad naturen hade att erbjuda. Mat som kött, fisk, fågel, ägg, grönsaker, blad, rötter, frukt, nötter och frön. Naturlig mat. Men i takt med att jordbrukssamhället växte fram började vi introducera spannmål, socker och baljväxter. Mat som våra kroppar varken tål eller kan bryta ner. 

Detta har orsakat att vi idag ser en epidemisk ökning av problem som fetma, typ 2-diabetes, högt blodtryck, hjärtsjukdomar, autoimmuna sjukdomar, osteoporos och en mängd andra tillstånd som var okända för våra förfäder. Man tror att mer än 70% av maten som konsumeras idag inte var tillgänglig under den paleolitiska tiden. Och denna siffra stiger dagligen. Maten blir mer och mer artificiell och vi blir mer och mer sjukdomsdrabbade. Vi har svårt att tro att det skulle vara en ren tillfällighet.  

Paleo bör inte ses som en diet. En diet är något stigmatiserat och tillfälligt. Något man orkar förhålla sig till en begränsad tid för att bli av med ett par semesterkilon. Vi ser Paleo som en livsstil och en konstant strävan efter att äta naturlig mat som våra gener har anpassar sig till över miljoner år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LÖÖÖV YA