fredag 13 mars 2015

Cupcakes


Igår bakade jag och Linus påsk-cupcakes (han satte dit kycklingen samt hade på strössel påfrostingen) :P 

Vanliga vaniljmuffins (på fullkornsvetemjöl eftersom jag inte kör med vetemjöl längre)
Päronfrosting och en marshmellowshöna på :P
I cupcaken är det lite strössel och ett nougatägg.

Vad är det för skillnad på vetemjöl och fullkornsmjöl
När man tillverkar vanligt vitt mjöl (vetemjöl) siktar man bort kliet och grodden från vetekornet, innan man maler det.
Kliet är det ätliga skal som omger vetekärnan och det är mycket näringsrikare än själva vetekärnan med avsende på vitaminer och mineraler. Även grodden, som är det ställe där vetet växer ut först, när det gror är näringsrikt och då speciellt på E-vitamin.

Fullkornsmjöl (sammalt mjöl, grovmalt mjöl, sportmjöl) innehåller alla kornets delar (kli, groddrot och frövita). Det finns fullkornsmjöl av alla sädesslag t.ex. grahamsmjöl (av vete), rågmjöl, fullkornshavremjöl, kornmjöl m.fl. Kli är fiberrikt och därför är också fullkornsmjöl fiberrikt. Används till fullkornsbröd och fullkornspasta.

Siktat mjöl (VETEMJÖL / fint mjöl, kärnmjöl) är mjöl där skal och grodd har avlägsnats, t.ex. siktat vetemjöl och siktat rågmjöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LÖÖÖV YA