torsdag 26 april 2012

Avokado & granatäpple

Jag äter alltid en hel avokado en gång om dagen, oftast till lunchen.
Äter även ett granatäpple typ 2 ggr i veckan men funderar på att börja äta ett om dagen .

AVOKADO
Dom nyttiga fetterna består främst av enkelomättat fett som har förmåga att sänka den dåliga kolesterolhalten och höja den bättre. Omega 3 fettsyrorna bidrar till att förhindra rynkor, förbättra hjärnkapaciteten och lindra smärta som vid artrit. Avokado innehåller även oljesyra, en byggsten för omega 9, som är bra för huden och verkar antiinflammatoriskt.

Avokado innehåller också mycket E-vitamin som hjälper till att bevara huden mjuk, smidig och frisk samtidigt som håret får extra glans. Kaliumhalten är också hög vilket hjälper till att reglera blodtrycket och är bra för musklerna. Det finns också gott om fibrer, folsyra och vitamin C, A och B samt magnesium.

Historik
Avokado kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika, men odlas idag i USA, Israel, Chile, Mexico, Brasilien och Dominikanska republiken. Avokado är frukten från ett vintergrönt träd, Persea americana, som kan bli 65 meter högt men vanligen är runt 25 meter. Ett träd ger cirka 180 frukter per år.

Ordet avokado kommer från "ahuacatl" på aztekernas språk och betyder direkt översatt - testikel. Det finns många olika sorters avokado och dom populäraste är Hass avokado och Fuerte. Hass avokado har ett slitstarkt brunsvart skal, medan Fuerte har ett slätt, mörkgrönt skinn och mer tydlig päronform.

Hantering och lagring
Avokadons livslängd anses vara 30 dagar och därför är det bäst att handla hem först när man ska använda dom. Om du hittar avokado med en tunn liten hals så köp gärna dom. Dom har mognat på träden och har en fylligare smak än dom med rundare hals som plockats långt tidigare.

Omogen avokado ska mogna i rumstemperatur. Att låta den ligga omogen i kylskåp gör att den missfärgas inuti eftersom fetterna är känsliga för kyla. Däremot går det bra att förvara mogen avokado i kylen.

Om du vill få din avokado att mogna snabbare så låt den ligga i en papperspåse tillsammans med ett äpple. Äpplet avger etyléngas, ett mognadshormon, som påskyndar mognaden.

För att prova om avokadon är mogen så kan du lägga frukten i handen. Tryck sedan mycket försiktigt med tummen vid skaftfästet och känn om frukten ger efter. Då är den mogen.


GRANATÄPPLE
Granatäpple tillhör dom antioxidantrikaste frukterna. Ellaginsyran i granatäpplet har cancerbekämpande egenskaper och ger skydd mot hjärtsjukdomar. Det finns även gott om tanniner, lignaner och antocyaniner.

I nyutkomna boken "Maten som botar" hyllas granatäpplets för sina hälsofördelar. Författaren Per-Ove Lind kallar granatäpplet för antioxidanternas kung. Det innehåller stora mängder antioxidanter av sorten polyfenoler och då särskilt flavonoider som finns i alla bär och frukter.

– Forskning har visat att försökspersoner som druckit granatäpplejuice inte bara kan förebygga åderförkalkning utan även få den att gå tillbaka. Liksom omega-3 ”sotar” det de små blodkärlen, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LÖÖÖV YA